Kampanjupptakt 12 mars inför Bankprotestveckan 19-26 mars

BankflygbladIgen BankflygbladIgen2

Kampanjupptakt 12 mars inför Bankprotestveckan 19-26 mars under storbankernas bolagsstämmor, arrangerad av Folkkampanj för Gemensam välfärd.
Mötet inleds med ett brandtal av Johan Ehrenberg om vad bankernas extrema vinster och aktieutdelningar skulle räcka till i den kommande vårbudgetens tomma lada. Såväl enskilda som alla personalgrupper, teatergrupper, nätverk och organisationer som vill göra en aktiv insats under Bankprotestveckan 19-26 mars är särskilt välkomna!
Mötet hålls i Solidaritetshuset på Södermalm (buss 2 från Slussen eller buss 55,66 till Sofia, ändhållplats).
Vi hoppas att du kan hjälpa till med en snabb spridning av evenemanget!

2 reaktion på “Kampanjupptakt 12 mars inför Bankprotestveckan 19-26 mars”

 1. Håller med flygbladet men tycker inte det räcker. Håller med Johan Ehrenberg om att bankerna ska förstatligas.

  Som ni skriver har bankerna blåst upp bl.a bostadsbubblan och inhäktat skuldslavar på det sättet. Men bankerna har inte ”lånat” ut kronor till kontona då ett kundkonto per definition enbart kan innehålla bankernas skulder enligt bankens egna balansräkning. Bankerna lurar folk till att tro att bankerna lånar ut insatta kronor. I verkligheten består 97% penningmängden av bankernas skulder (dvs kunder kontoinnehav – banken kan betala skulden genom att kunden gör t.ex kontantuttag från bankomaten) – endast 3% av penningmängden består av kronor (fysiska sedlar och mynt samt bankernas kontoinnehav på Riksbanken – de brukar även kallas centralbankspengar)

  Bankernas bedräger är mao t.o.m långt större än vad flygbladet beskriver. Jag tror det är viktigt att folk lär sig mekaniken samt lär sig skilja på vad som är kronor och vad som är bankernas skulder och hur bankerna har substituerat bort kronor. Jag beskrev det i min senaste blogginlägg:
  Håller med flygbladet men tycker inte det räcker. Håller med Johan Ehrenberg att bankerna ska förstatligas.

  Som ni skriver har bankerna blåst upp bl.a bostadsbubblan och inhäktat skuldslavara på det sättet. Men bankerna har inte ”lånat” ut kronor till kontona då ett kundkonto per definition enbart kan innehålla bankernas skulder enligt bankns egna balansräkning. Bankerna lurar folk till att tro att bankerna lånar ut insatta kronor. I verkligheten består 97% penningmängden av bankernas skulder (dvs kunder kontoinnehab – banken kan betala skulden genom att kunden gör t.ex kontantuttag på kronor) – endast 3% av penningmängden består av kronor (fysiska sedlar och mynt samt bankernas kontoinnehav på Riksbanken – de brukar även kallas centralbankspengar)

  Bankernas bedräger är mao t.o.m långt större än vad flygbladet beskriver. Jag tror det är viktigt att folk lär sig mekaniken samt lär sig skilja på vad som är kronor och vad som är bankernas skulder och hur bankerna har substituerat bort kronor. Jag beskrev det i min senaste blogginlägg:
  Finansinspektionen inför amorteringskrav – men vad är det som ska betalas tillbaka?

  1. Lätt för mig och många av oss att hålla med om att bankerna bör förstatligas, även om detta går utöver plattformen för Folkkampanjen för Gemensam Välfärd som gäller området ”upprustad välfärd utan vinstintressen”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *