Riskkapitalistsafarins jakt på Capitalus Cleptomanus – från Stureplan till Blasieholmen 20 november

Vid Svampen på Stureplan samlades välfärdsaktivister i alla åldrar, alltifrån upprörda ungdomar till pensionärer, för att manifestera sitt missnöje mot riskkapitalbolagens plundring av vård och skola. Några bar informativa plakat på magen, strålkastare riktade sökarljuset mot Nordic Capitals kontorsfönster ovanför Stureplansgallerian och på banderollerna stod det paroller såsom ”Riskkapitalister tar inga risker gör vinst på skattepengar”, ”Välfärd utan vinst” och liknande.
– Välkommen till en safari genom Sveriges finansiella centrum, till riskkapitalbolag med tentakler till skatteparadis i alla världens hörn, hälsade Arne Johansson från den arrangerande vinstgruppen inom Folkkampanj för Gemensam Välfärd.
Därefter följde kvinnokören ”Trots allt” som redan innan tjuvstartat safarin med att till mångas förtjusning, och utan problem med väktarna eller närvarande poliser, ta ton och sjunga ut budskapet bland de välbärgade shopparna inne i Stureplansgallerian.
Efter kören hölls ett skämtsamt tal på safaritema av historikern Håkan Blomqvist om vilka ofantliga vinster som de exotiska riskkapitalbolagen gör, där de slussar pengarna till olika skatteparadis såsom Jersey, Guernsey och Caymanöarna.
– Vi är på jakt efter några exemplar av Capitalus Cleptomanus – eller Riskkapitalvråken som den vanligen kallas. Här finns ju många underarter, men just här befinner vi oss på häckningsplatsen för brunvråken, Nordic Capitalus. Den liknar Göken genom att den är en så kallas häckningsparasit, började han sin appell.
Så var safarin igång med en i sitt slag helt unik “stadsvandring” mellan några av de största riskkapitalbolagen som har sina kontor i stråket från Stureplan på tröskeln till Östermalm till Strandvägen och Blasieholmen i Stockholms innerstad.

2 reaktion på “Riskkapitalistsafarins jakt på Capitalus Cleptomanus – från Stureplan till Blasieholmen 20 november”

  1. Hej,
    kören Trots Allt är en blandad kör, dvs inte kvinnokör, även om vi just den 20 nov hade fått manfall och bara var 3 män och många kvinnor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *