Seminarium i Malmö: Hur demokratiserar vi sjukvården?

Unknown

Hur kan vi demokratisera vår sjukvård så att patienten kommer i fokus igen?
Asbjörn Wahl kommer att presentera hur Skottland, efter att ha fått självstyre inom sjukvården, har avvecklat den företagsinriktade organisationsmodellen som lett till starkt missnöje och återtagit verksamheten helt och hållet i offentlig regi. Man har etablerat strukturer som ska skapa delaktighet från de vårdanställda och allmänheten.
Representanter för Fagforbundet (den norska motsvarigheten till Kommunal) samt det norska läkarförbundet kommer att ge sin syn på hur man kan styra bort från New Public Management inom sjukvården så att personal får verkligt inflytande och patienten kommer i fokus igen.

Därefter kommer anställda på SUS att diskutera med oppositionspolitiker från Region Skåne om dessa erfarenheter är något som sjukvården här kan dra nytta av.

 

 Tid: lördag 26 okt, kl 13.00 – 17.00
Plats: Inkonst, Bergsgatan 29 Malmö
Fritt inträde
Lunch till självkostnadspris serveras kl 12.15.
Arrangörer: Nätverket för Gemensam Välfärd, LO Malmö, ABF Malmö
***

Alla som tycker att vi ska demokratisera välfärden i stället för att utsätta den för privatiseringar, nedskärningar och New Public Management är varmt välkomna! Det blir en heldag med många kloka och intressanta gäster. Asbjörn Wahl från norska ”For velferdsstaten” berättar om goda erfarenheter från Skottland där man bestämt sig för att överge marknadsanpassningen av sjukvården. Eli Berg, läkare och aktiv i Helsetjeneste-aksjonen i Norge, berättar om protester mot New Public Management och Kristen Dalby från norska Fagforbundet (motsvarande Kommunal) om demokratisering à la modellkommunmetodiken.

Våra norska gäster samtalar med ett gäng som har ett hjärta som klappar för sjukvården i Skåne. Närmare bestämt Sussi Wensmark, undersköterska och huvudskyddsombud i Kommunal, Eva Lenander, sjuksköterska, Mikael Eriksson, läkare, Vilmer Andersen (V) och Ingrid Lennerwald (S).

Arrangerar gör Nätverket för Gemensam Välfärd tillsammans med LO Malmö och ABF Malmö.
Välkomna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *