Göteborg

Seminarium om alternativ till New Public Management lördagen 25 april.

New Public Management, marknadsstyrningen av offentliga verksamheter, ifrågasätts allt starkare, inte minst av de som arbetar inom välfärden. Men finns det alternativ och vad kan man inom befintliga ramar göra lokalt och regionalt göra redan nu, och det oavsett regering? Finns det bra exempel?

Ulrika Lorentzi utredare, Kommunal
Helén Eliasson politiker (s), Västra Götalandsregionen
Per Anders Flordal läkare, utredare, Gemensam Välfärd Stockholm
Mats Norrstad lärare, debattör, Lärarförbundet

Lördag 25 april 2015, kl 13.00-15.00
Mötesplatsen, S:a Allégatan 1B, Järntorget Göteborg

Ett samarbete mellan Folkkampanj för Gemensam Välfärd Göteborg och ABF Göteborg. Efter samtalet arrangerar Folkkampanjen för gemensam välfärd workshops i mindre grupper för vård, skola och omsorg.

Mail: goteborg@valfardskampanjen.se

Årsmöte 16/5 2017

Folkkampanj för Gemensam Välfärd är en partipolitiskt obunden organisation som arbetar mot vinster i välfärden. Vi anordnar träffar, föreläsningar, studiecirklar och manifestationer för att försvara och utveckla vår gemensamma välfärd. Tisdag 16 maj är det dags för årsmöte igen. Deltagare från vårens studiecirkel håller i inledningen utifrån de studier och diskussioner de bedrivit de senaste … Fortsätt läsa Årsmöte 16/5 2017

Posted in Göteborg, Möte, Nationellt | 2 Comments

Pengarna, makten och välfärden

Vinster i välfärden skapar aktörer med egenintresse av fortsatt privatisering av vård, skola, omsorg. Vad har möjliggjort framväxten av den vinstdrivande välfärdsindustrin? Hur är den organiserad och vad innebär dess framfart för den svenska välfärdsmodellen? Vinster i välfärden är ett hett ämne i samhällsdebatten. John Lapidus, ek. dr. i ekonomisk historia, reder ut begreppen och … Fortsätt läsa Pengarna, makten och välfärden

Posted in Göteborg | Leave a comment

Inget stopp på vinsterna? Inget stopp på oss heller.

Det blir inget stopp för vinsterna i välfärden. Istället föreslås en vinst-begränsning. Här kan du läsa Reepalus debattartikel om utredningen, här är svar från Svenskt Näringsliv, och här är ett svar på svaret från Reepalu. Vi i Folkkampanjen vill visa Reepalu och alla andra att detta inte är okej, och planerar därför utåtriktade aktiviteter under … Fortsätt läsa Inget stopp på vinsterna? Inget stopp på oss heller.

Posted in Göteborg, Manifestation, Möte | Leave a comment

Sex timmars arbetsdag – hot eller möjlighet för en hållbar välfärd?

Debatten om sex timmars arbetsdag engagerar, och från oväntade håll hörs både positiva och negativa röster. Har vi råd att låta folket arbeta mindre – och vad blir konsekvenserna? Lyckligare människor eller ett överbelastat välfärdssystem? Välkomna till en paneldebatt där olika sidor får komma till tals! Tisdag, 8/11, kl 18.30 Mötesplatsen, Södra Allégatan 1B Göteborg … Fortsätt läsa Sex timmars arbetsdag – hot eller möjlighet för en hållbar välfärd?

Posted in Debatt, Göteborg, Möte | Leave a comment

Vi räknar minuter, vi räknar pinnar…

Den 16 april arrangerar vi ett samtal i Göteborg om New Public Management och dess effekter. Varmt välkomna! Vill ni hjälpa till att affischera eller dela flygblad inför samtalet vore det mycket uppskattat! Flygbladen hittar ni som vanligt under Kampanjmaterial. Ses den 16 april!

Posted in Göteborg | Leave a comment

Studiecirkeln drar igång!

Hej alla folkkampanjare! Nu på torsdag är första tillfället i vårens studiecirkel kring rapporten om New Public Management: ”Vi räknar minuter, vi räknar pinnar… Till nytta för vem?” av Kerstin Eldh och Gunilla Ryd från Gemensm Välfärd i Malmö. Vi kommer att diskutera rapportens första kapitel. Rapporten i sin helhet finns att ladda ner här. … Fortsätt läsa Studiecirkeln drar igång!

Posted in Göteborg | Leave a comment

Tack för ett lyckat stormöte i Göteborg!

Vi var ett drygt 20-tal deltagare, som samtalade kring vårens fortsatta arbete. Under mötet fick vi bland annat höra Jakob från föräldranätverket på Karl Johan-skolan berätta om sin kamp mot nedskärningar och om-organisationer. Tack för en intressant genomgång Jakob! Det beslutades även att sparka igång Manifestationsgruppen och Folkbildningsgruppen igen! Manifestationsgruppen kommer att ägna sig åt … Fortsätt läsa Tack för ett lyckat stormöte i Göteborg!

Posted in Göteborg, Möte | Leave a comment

STORMÖTE i Göteborg!

Hej! Nu på torsdag, den 18/2, bjuder Folkkampanjen för Gemensam Välfärd i Göteborg in till stormöte. Där samlar vi – nya och gamla aktiva – våra krafter, diskuterar läget och vad vi ska göra tillsammans. Kom och träffa fler som vill kämpa för en bättre och mer jämlik gemensam välfärd utan vinstintressen! TORSDAG 18 FEBRUARI, … Fortsätt läsa STORMÖTE i Göteborg!

Posted in Göteborg, Möte | 1 Comment

VÄLFÄRD EFTER PLÅNBOK – mot en amerikansk välfärdsmodell?

Den svenska välfärden förändras. Inom skola, vård och omsorg har det skett omfattande driftsprivatiseringar, men vad händer med finansieringen av dessa välfärdstjänster? Här tycks privata sjukvårdsförsäkringar och Rut-avdrag vara tecken i tiden. Finns det något samband mellan privat drift och privat finansiering? Kommer allt fler att köpa sin egen välfärd och varför vill staten subventionera … Fortsätt läsa VÄLFÄRD EFTER PLÅNBOK – mot en amerikansk välfärdsmodell?

Posted in Göteborg, Möte | Leave a comment

Debattartikel i GP 8/11

FOLKKAMPANJEN I DAGENS GP DEBATT: https://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2888576-i-kriser-ar-privata-profitorer-det-som-behovs-minst I KRISER ÄR PRIVATA PROFITÖRER DET SOM BEHÖVS MINST Den oro som en stor majoritet känner för att låta vinsten styra välfärdssystemen, oavsett om det är skola eller flyktingmottagning, är mycket välgrundad, skriver Välfärdskampanjen Göteborg. Med väl valda siffror kan man som bekant bevisa lite vad som helst. I … Fortsätt läsa Debattartikel i GP 8/11

Posted in Göteborg | Leave a comment

Arbetsmöte i Göteborg 2 november 18.30

På måndag den 2 november kl. 18.30 startar Välfärdskampanjen upp på nytt i Göteborg! Vi ses på Mötesplatsen, Södra Allégatan 1B för att diskutera hur vi tar nya tag mot privatiseringarna, vinsterna och nedskärningarnas härjningar i vår gemensamma välfärd. Vi har sett dem i vården, i omsorgen, i skolan. Och det händer igen och igen; … Fortsätt läsa Arbetsmöte i Göteborg 2 november 18.30

Posted in Göteborg | Leave a comment

Öppet medlemsmöte i Göteborg 16/2

Efter valet och trepartiöverenskommelsen om vinster i välfärden kändes det i höstas som om vinden faktiskt vänt. Men nu verkar det som om de fem högerpartierna i riksdagen bestämt sig för att blockera alla förändringar. Det finns alltså all anledning att ta ny fart med vår kampanj! Välkommen till: Öppet medlemsmöte måndag 16 februari 18.30, … Fortsätt läsa Öppet medlemsmöte i Göteborg 16/2

Posted in Göteborg | Leave a comment

5 reaktion på “Göteborg”

 1. Det är på tiden, jag bara önskade ock väntade hoppfullt på en reaktion inför det här demontering, utarmning av välfärden!!

 2. Varför ska man hålla en demonstration efter valet? Borde man inte gå ut och manifestera minst en gång i månaden, på bestämda platser, visa att ni finns. För en manifest behöver inte vara så länge om man säger så. man samlas tyst, håller upp en banderoll och sedan skiljs man åt efter 20 minuter.

  Det är ju innan valet man behöver få igång folket, det folket som lever i sina bubblor och har ögonlappar, det är ju innan valet man ska väcka liv i politikerna som utnyttjar systemet ..

  Eller är det så att man ska hålla demonstrationen efter valet för att påverka den regering som folket har valt …?

  1. @Lotta Lilleberg

   Hej Lotta!

   Nationell manifestationsdag är den 10:e maj, även så i Göteborg. Precis som du tänker vill vi påverka politikerna och få igång en folkrörelse innan valet. Om du sett 21:e sept någonstans så är det torgmötet vi hade 21 sept 2013.

   Vi anordnar flygbladsutdelningar staden över minst 1ggr/månad.

   Om du vill veta mer eller engagera dig i kampanjen får du gärna kontakta oss så kan vi berätta mer!

   Med vänlig hälsning,
   Jennie, Folkkampanjen Göteborg
   goteborg@valfardskampanjen.se

 3. Hej !
  Så bra med de olika flygbladen o affischer som finns.Jag vill gärna sprida dem såklart.
  Kan jag hämta dessa och var i såfall?
  Ps har ingen skrivare
  Hälsningar Ingeborg Gillner

  1. Hej Ingeborg! Vad kul att du vill sprida! Vi har ingen fast punkt att hämta upp flygblad och affischer på, i och med att vi ofta trycker upp på våra egna skrivare hemma för att få ner kostnaderna, men kontakta Kalle på kalle.ohlsson [a] gmail.com – han är vår flygbladsansvarige, och har koll på vilka flygblad som finns var!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Folkkampanj för Gemensam Välfärd