Arbetsmöte i Göteborg 2 november 18.30

På måndag den 2 november kl. 18.30 startar Välfärdskampanjen upp på nytt i Göteborg!

Vi ses på Mötesplatsen, Södra Allégatan 1B för att diskutera hur vi tar nya tag mot privatiseringarna, vinsterna och nedskärningarnas härjningar i vår gemensamma välfärd. Vi har sett dem i vården, i omsorgen, i skolan. Och det händer igen och igen; de flyktingar som nu kommer till Sverige utgör lysande affärer för riskkapitalbolag såsom Nytida, IK:s Attendo och Wallenbergägda Aleris. Attendos dotterbolag Attendo Individ och Familj, som till en växande del sysselsätter sig med ensamkommande flyktingbarn, är en kassako med tre gånger högre lönsamhet än snittet för börsbolag. Enligt SvD Näringslivs beräkningar hade bolaget förra året ett rörelseresultat på 67 miljoner kronor vilket gav tillgångsavkastningar på hela 24 procent. Samtidigt öppnar schlagerkungen Bert Karlsson ett flyktingboende om dagen i sitt företag Jokarjo och slår alla rekord. Miljonerna rullar in. Ägarna, Karlssons två barn, plockade ut 2 miljoner kronor i vinst förra året och bolaget växer explosionsartat. År 2013 hade man en omsättning på nära 53 miljoner kronor, under fjolåret uppgick den till 167 miljoner. Enda kunden är Migrationsverket. Men flera av boendena får svidande inspektionskritik. Dålig hygien, låsta lekrum för att undvika slitage av skänkta (!) leksaker för barnen och så pass bristfällig mat att boende hungerstrejkar. Hur är Bert Karlsson möjlig?! Vi kan inte tolerera en utveckling åt detta håll! Låt oss tillsammans på nytt göra vad vi kan för att peka på den privata driftens verkningar i välfärden!

En fortsatt viktig fråga för kampanjen är också hur marknadsanpassning av den offentliga sektorn enligt New Public Management påverkar välfärdsarbetare och människorna de möter i sin vardag. Låt oss fortsätta arbeta mot detta förkastliga system där människor blir till pinnar och kunder och där målstyrning och krav på effektivisering slår knut på de som bär upp verksamheterna!

Vill du exempelvis vara med och dela ut flygblad, kanske skriva dem, eller varför inte starta en studiecirkel? Vill du vara med och rodda en pod där välfärdsfrågorna diskuteras eller ordna seminarier och föreläsningar med intressanta talare? Vill du ingå i en ”signal-grupp” som håller koll på och larmar om oegentligheterna i riskkapitalbolagens verksamheter? Eller vill du komma igång med att skriva debattartiklar, brev till politiker, kampsånger eller politiska dikter? En viktig uppgift är att träffa välfärdsarbetare i offentlig sektor för att se hur vi kan organisera oss mot NPM – häng med!

NU KÖR VI!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *